Yurtdışı Eğitim Bursu Veren 7 Kurum



Yurtdışı Eğitim Bursu Veren 7 Kurum
İçindekiler

Yurtdışı Eğitim Bursu Veren 7 Kurum

Hızla büyüyen dünyada zaman içinde insanların kendilerine eğitimsel anlamda kattıkları değerler de artmaya başladı. Sıklıkla duyarsınız etrafınızdan ‘’iki üniversite mezunuyum, yüksek lisans yaptım vb.’’ gibi cümleleri. Türkiye’de çalışmayı ve yaşamayı düşünmeyen kesim için ise yurtdışı imkanlarından faydalanmak en büyük amaç haline gelmiş durumda. Geçmişte gerek ailelerin tutumu gerekse de eğitim sisteminin yaklaşımından dolayı yurtdışında eğitim alan kesim bir hayli az iken, günümüzde bu durum yüksek oranda değişime uğramıştır. Kendim de dahil olmak üzere birçok genç kariyerlerinin temelini atarken yurtdışındaki eğitim imkanlarından yararlanarak sağlam adımlar atmak niyetindedir. Elbette ki bu yaklaşım tarzının dışında yeni kültür tanımak, farklılıklar görmek, yeni bir dil öğrenmek ve yeni insanlar tanımak gibi etkenler de mevcuttur. Özellikle Avrupa’da cüzi miktarlarda dönemlik harç ücretleri karşılığı birçok ülkede yabancı öğrenciler için ücretsizdir. Örneğin; University of Bremen, Almanya’nın en gözde okullarından bir tanesidir ve şehir içindeki ulaşımınız da dahil olmak üzere dönemlik olarak 275 euro ödeyerek bu okula eğitim görme hakkına sahip olabilirsiniz. Ayrıca burs, yurt, yarım gün çalışma ve mezuniyetten sonra da çalışma imkanı elde edebileceğiniz birçok imkana sahiptir.
Öneri: Yurtdışında Eğitim Alabilmek için Gerekli 5 Şart
University of Vienna, Alman kültürünün en eski üniversitesidir. Eğitim hayatınız boyunca en az 2 dil öğrenme imkanı tanırken, dünyaca tanınan diploması haricinde bu okuldaki dönemlik eğitim masrafınız 726 eurodur. Bu verdiğim iki örneğin haricinde, Talinn University of Technology (Estonya), Central European University (Macaristan), National Research University Higher School of Economics (Rusya), Aalto University (Finlandiya), University of Cologne (Almanya), Kaunas University of Technology (Litvanya), University of Belgrade (Sırbistan) gibi üniversiteler çok düşük maliyetli okullara örnektir. Ayrıca küçük bir hatırlatma olarak da Japonya ve Norveç’te devlet okullarının ücretsiz olduğunu da belirtmek isterim.
Gitmek istediğiniz ülke veya bölüm bazında değerlendirdiğimizde yüksek ücretli okullara da denk gelmeniz olası. Gerek Avrupa gerek Amerika adına konuşacak olursak eğer para birimlerimiz karşısında yüksek bir üstünlüğe sahipler ve bu da zaten yüksek olan okul ücretlerini yaşam masraflarını da işin içine kattığımız zaman bizler için daha da zor bir hale getirmektedir. Ancak gerek Asya gerek Avrupa gerekse de Amerika, başarılı ve farklı kültürden öğrencilere desteğini esirgememiş ve bu bağlamda burs imkanı tanıması için bazı kuruluşlarla işbirliği yapmıştır. Bugün hemen her kesimden sıklıkla tercih edilen ve en çok ön plana çıkmış burs veren kuruluşlardan bahsedeceğim. Burs bulmak esasen kafa karıştırıcı ve zor bir süreçtir. Bu karışıklığı azaltmak için hangi ülkede eğitim almak istediğinize dair kararlı olur ve ona göre adım atarsanız eğer her şey biraz daha kolaylaşacaktır sizin için.
Öneri: Yurtdışında Okul Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kriter
İsterseniz en çok tercih edilen burs kuruluşlarına gelin hep birlikte göz atalım. Belki hangi ülkede eğitim almak istediğiniz hakkında biraz daha kararlarınızı netleştirebilir ona göre daha kolay adım atabilirsiniz.

1. British Council

British Council adından da anlayacağınız gibi İngiltere’deki okullarda eğitim almanız için size burs konusunda destek olacak ve aracılık edebilecek olan bir kuruluştur. Ayrıca yurtdışındaki eğitim programlarına katılabilmeniz için gerekli olan dil belgelerinden biri olan IELTS de bu kuruluş tarafından temin edilmektedir. Kuruluşun internet sayfası üzerinden ya da şubesinin bulunduğu lokasyondaki temsilcilerinden birileriyle yapacağınız görüşmelere göre istekleriniz dahilinde alabileceğiniz burslar ve başvuru yapabileceğiniz okullar arasında bir seçim yaparak başvuru sürecinde de bu kuruluştan destek alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için ise www.britishcouncil.org.tr adresinden bilgi edinebilirsiniz.

2. Fulbright

Amerika’da eğitim ve staj imkanlarından faydalanmanız amacıyla size yardım edebilecek en etkili kuruluşlardan biridir. Zira kabul aldığınız takdirde özellikle lisansüstü programlar için 50 bin dolara kadar burs alabilecek ve 2 yıl bundan faydalanabileceksiniz. Üstelik alınan burs geri ödemesizdir. Fulbright aracılığı ile alacağınız vize gereğince eğitiminiz bittikten hemen sonra ülkenize dönmeli ve en az 2 yıl ülkenizde yaşamalısınız. Ayrıntılı bilgi almak isteyenler ise fulbright.org.tr adresinden detaylı bilgiyi edinebilirler.

3. Campus France

Fransa’daki okullarda eğitim almak istedikleri kişilerin başvurması ve bilgi alması gereken kuruluştur. İstanbul’da bulunan Fransız konsolosluğunda bulunan bu kuruluş, yine Fransa’da eğitim almak isteyen kişilere gitmek istedikleri bölüm ve üniversite dahilinde burs imkanları da sunmaktadır. Başvurularını online olarak web adresi üzerinden yapabildiğiniz gibi gereken evrakları elden de teslim edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak isteyenler www.turquie.campusfrance.org adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirler.

4. DAAD

Almanya’da eğitim almak isteyen kişilerin bir göz atmasında fayda olabileceğini düşündüğüm bu kuruluş, esasen katı Alman disiplini ve kurallarını bir kenara bırakmış ve rahatlıkla burs almanıza imkan tanıyan bir kuruluştur. İstanbul Cihangir’de şubesi bulunan bu kuruluş aracılığı ile alabileceğiniz burs imkanları için isterseniz önceden randevu talebinde bulunup şubedeki yetkili kişilerle görüşebilir, isterseniz de internet sitesinden yapabileceğiniz araştırma neticesinde istediğinizi bulabilirsiniz. Almanya’da özellikle yüksek lisans bölümleri 1 yıldır ve fiyatları da Amerika’daki okullara göre çok makuldur. Almanya’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Goethe Universitat, 12 bin euro karşılığında size part-time çalışma imkanı ile eğitim hakkı tanıyor. Üstelik DAAD isimli bu kuruluş bu miktarı karşılayabiliyor. İlgi alanlarınız ve gitmek istediğiniz okul bağlamında detaylı araştırma yaptığınız takdirde istediklerinizi elde edeceksinizdir, buna eminim. Ayrıntılı bilgi almak isterseniz eğer, https://www.daad.de/de/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

5. China Scholarship Council

Adından anlaşılacağı gibi Çin’de eğitim almak isteyen kişilerin başvurabileceği bir kuruluş olan China Scholorship Council, Çin Hükümeti’nin tutumundan dolayı olsa gerek burs konusunda oldukça cömert olan bir diğer kuruluştur. Özellikle ulusları işletme/işletmecilik ya da uluslar arası ticaret alanındaki eğitim programlarının fazlalığı ile tanınan Çin, son yıllarda Finans alanında da olabildiğince büyük atılımlar gerçekleştirmiş ve bu bağlamda da eğitim programlarını geliştirmeye özen göstermiştir. Zira yaşam şartlarının da çok uygun olduğu Çin, özellikle son yıllarda öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri olmuştur. Üç tip burs imkanı sunan Çin, program ve üniversite kapsamında yapılan başvurular neticesinde gerekli imkanı başvuran öğrencilere temin ediyor. Ayrıntılı bilgi almak isteyen okuyucularımız en.csc.edu.cn adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirler.

6. Swedish Institute

İsveç’te eğitim almak isteyen kişilerin başvurabileceği ve destek sağlayabileceği kuruluştur. İsveç, yüksek gelirli bir ülke olduğu gibi bu bağlamda eğitime de ziyadesiyle önem vermektedir. Ve İsveç’te eğitim almak isteyen bireyin eğitim hayatında başarılı biri olması gerekmektedir. İsveç’teki okulların ve ayrıca bu kuruluşun kabul ve burs aşamasında ziyadesiyle seçici olduğunu söylersem hata etmiş sayılmam. Ancak eğitim açısından da olabildiğince yüksek şartlardan yararlanmanızı sağlayan hükümet, eğitim hayatı sonrasında da size yardımcı olacak kapılar açmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak isteyen kişiler, https://eng.si.se/ adresini ziyaret edebilir, merak ettiği soruların cevaplarını bu adresten temin edebilirler.

7. Nuffic

Hollanda’da eğitim almak isteyen kişilerin başvurabileceği kuruluş olan Nuffic, her ülkeden yabancı öğrenciye kapılarını açmaktadır. Çok sayıda kültürden aday olduğu için de rekabet yüksek ve bu nedenle burs verirken de seçici olduğu göz ardı edilmemesi gerekir. Özellikle Hollanda’da yüksek lisans eğitiminden sonra doktora için kalmayı düşünüyorsanız gitmek istediğiniz programın bir araştırma programı dahilinde olup olmadığına çok dikkat etmelisiniz. Zira gitmek istediğiniz okuldan da kabul alma ihtimaliniz düşebilir. İyi bir transkript ile burs bulma olasılığınız esasen yüksektir. Ayrıca bu kuruluş aracılığı ile Hollanda’da hem eğitim görme hem de çalışma fırsatı da yakalayabilirsiniz. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen okuyucularımız https://www.epnuffic.nl/ adresinden istedikleri bilgiye ulaşabilirler.
Öneri: Üniversite Öğrencilerine Burs Veren 10 Kurum (Türkiye için)
Yazıma son vermeden önce hatırlatmak istediğim bir husus var. Yukarıda yer verdiğim bu kuruluşlar dünya çapında burs veren  kuruluşlardan yalnızca birkaçıdır. Ve bu kuruluşlar size burs alabileceğiniz garantisini vermez. Her kuruluşun sizden istediği şartlar genel olarak bakıldığında farklıdır. Bazıları kendi ülkelerinin resmi dilini bilme zorunluluğu getirirken bazıları ise sadece not ortalamanız ile ilgilenir. Bu sebeple bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen ve hayallerine bir adım daha yaklaşmak isteyen kişilerin internet adreslerini incelemeleri ve sonrasında da bir danışman ile yüz yüze görüşmeleri çok daha faydalı olacaktır.