Sahte haberler yapan bir şirket nasıl oluyor da para kazanabiliyor?



Sahte haberler yapan bir şirket nasıl oluyor da para kazanabiliyor?

Sahte haberler yapan bir şirket nasıl oluyor da para kazanabiliyor?

Ülkemizde yayın yapan Zaytung benzeri The Onion, aylık 50 milyondan fazla okuyucusu olan hicivsel bir haber yayın kuruluşudur.
The Onion, her ay milyonlarca okuyucusuna siyasetten spora, yerel haberlere kadar her şeyi iğneleyici sözlerle ve alaylı ifadelerle eleştirerek aktarıyor. 1998 senesinde Wisconsin, ABD’de kurulan dijital medya ve hiciv haber şirketinin Facebook’ta 6 milyondan fazla ve farklı sosyal ağlarda milyonlarca takipçisi bulunuyor. Peki, nasıl oluyor da sahte haber içerikleri sunan bir şirket para kazanıyor? Bir web sitesini okumaya razı kitleler varsa iyi ya da kötü bir şekilde gelir elde etmek mümkün olabilir, ama The Onion gibi eleştirinin farklı bir türünü kullanan yayıncı şirketler için bu her zaman pek de kolay olmayabilir.
Reklam verenlerin gözünden değerlendirecek olursak benzeri haber sitelerinde verilecek reklama yönelik okuyucularda bir güvensizlik olabilir. Diyelim ki bir cips firması reklam yapıyor ve 100 bin lira para ödülü dağıtıyor. Bir hiciv haber sitesinde böyle bir reklama denk gelseydik muhtemelen bunun ilgili cips firmasına atfedilen ve siteyi takip ediyorsak bile yayınlardan alışık olduğumuz şekilde bir eleştiri olduğunu düşünürdük. Ama yanılırdık ve yanılıyoruz. 2012 senesinde Microsoft’un, web tarayıcısı Internet Explorer’ın kullanıcı sayısını artırmak için mizahı nasıl kullanabileceklerine dair fikir almak için Onion’a gitmesi reklam verenlerin gözünde hiciv yayınlarına olan algıları da değiştirdi. İnternet kullanıcılarının çoğunun “nefret” duyduğu ve yavaşlığını sürekli dile getirdiği Internet Explorer’ın bu durumunu muhtemelen Microsoft da Onion’ın kapısını çalmadan kendine itiraf etmişti. Bu gerçeklikten yola çıkarak başarılı bir reklam hazırlayan Onion ekibi mizahı kullanarak internet kullanıcılarını Internet Explorer’a tekrar çekmeye çalışmıştı. Reklam çalışması gerçekten başarılı ve etkili.
Aynı zamanda Microsoft’tan sonra şirket, mizahı kullanarak yeni reklam kampanyaları hazırlamak ve reklam verenlerle çalışmaya devam etmek için Onion Labs’ı da kurdu. Şimdilerde Onion, Onion Labs altında mizahı kullanarak başarılı reklam çalışmaları yapmaya devam ediyor ve video içerikli reklamların yanı sıra son yıllarda sıklıkla gördüğümüz metin tabanlı içerik reklamlarına yer veriyor. Kendi tarzıyla uyuşan içerik reklamları son verilere göre şirket gelirinin yaklaşık %80’ini oluşturuyor.