Starbucks kahve satan bir teknoloji şirketi haline geliyor



Starbucks kahve satan bir teknoloji şirketi haline geliyor

Starbucks kahve satan bir teknoloji şirketi haline geliyor

Teknolojinin değişim yaşatmadığı bir alan neredeyse kalmadı. Daha kişiselleştirilebilir spor ayakkabılarından içtiğimiz kahvelere kadar her alanda teknolojinin getirdiklerine ya da götürdüklerine şahit oluyoruz.
Starbucks’a gelince, zaten şirket yöneticilerinin de söylediği gibi Starbucks’ın artık sadece bir kahve şirketi olmadığını biliyoruz. Starbucks kahve satan bir teknoloji şirketi. Şirket, teknolojiye daha uyumlu sadakat programı, mobil ödeme, uygulamadan ön sipariş ve hatta bazı yönetim kurulu üyeleriyle bile teknoloji şirketi olduğunu net bir şekilde algılamamızı sağlıyor. Hatırlatmak gerekirse şirketin yönetim kuruluna Mart ayında Satya Nadella katılmıştı. Nadella teknoloji ve yazılım şirketi Microsoft’un CEO’su.
Starbucks’ın teknoloji odaklı yeniliklerinin şimdiye kadar tüketicilerin değişen taleplerini karşılamayı nispeten başarmış durumda olduğu söylenebilir. Şirket teknoloji kullanarak, mağazalarda sıra beklemek istemeyen müşterileri için çevrimiçi sipariş vermeyi ve ödeme yapmayı sağlayan Mobile Order & Pay isimli bir mobil uygulama geliştirdi.
Bu uygulamayı kullanan Starbucks müşterileri siparişlerini önceden verebiliyor ve sıra beklemeden kahvelerini alabiliyor. Ancak, kahve devinin akıllı telefonlarla önceden sipariş verme süreci her zaman sorunsuz çalışmıyor. Uygulamayı kullanarak verilen ön siparişler mağazalarda teslimat ve ödeme noktalarında zaman zaman tıkanıklıklara sebep oluyor. Diğer yandan bu durum kahvelerini eski moda satın almak isteyen müşterilerin mağaza içi deneyimine de zarar veriyor. Ödeme ve teslimat noktalarında uzun kuyruklar gören tüketicilerin büyük çoğunluğu kahve almadan mağazalardan çıkış yapmak zorunda kalıyor. Aylar sonra şirketin bu sorunu çözmek için mağazalarında yalnızca ön siparişlerle ilgilenmesi için yeni personeller görevlendirdiği belirtiliyor. Mizuho analisti Jeremy Scott, New York’taki bazı Starbucks mağazalarını yerinde incelediğini söylüyor ve notunda, mağaza içinde bekleme sürelerinin azaldığını ve memnuniyetin arttığını belirtiyor.
Scott, New York’taki işlemlerin neredeyse %30’unun ön sipariş yoluyla gerçekleştiğini de ekliyor. Bu oran haziran ayında %25, bir önceki yıl %17 seviyesindeydi. Mobil kullanım, Starbucks ve benzeri şirketler için önemli zira müşteri sadakatini atırmaya yardımcı oluyor. Örneğin Starbucks’ın mevcut müşteri tabanının %18’i, son çeyrekte toplam satışların %36’sını oluşturuyordu. Scott, mobil siparişlerin mevcut durumunu dikkate alarak Starbucks hisseleri için hedef fiyatını 75 dolar olarak belirledi, analistin hedef fiyatı 54,50 dolarlık güncel fiyatın yaklaşık olarak yüzde 35 üstünde.