Türkiye’nin En İyi Kayak Merkezleri



Türkiye’nin En İyi Kayak Merkezleri

Türkiye’nin En İyi Kayak Merkezleri

turkiyenin en iyi kayak merkezleri
turkiyenin en iyi kayak merkezleri

Kazaklar, şapkalar, atkılar hurçlardan çıktı, mini mini bebekler yün topakları haline geldi, e hafiften kar da atıştırmaya başladı bu da demek oluyor ki : kayak vakti geldi çattı. Yada siz isterseniz snowboard deyin, isterseniz kızak hatta poşet 🙂 Türkiye kayak sporu için oldukça geniş bir yelpazeye sahip. İşte bu yazıda da Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerini toparlamaya çalıştık.

Uludağ – Bursa

turkiyedeki en iyi kayak merkezleri - uludag
turkiyedeki en iyi kayak merkezleri – uludag

Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri listemizin ilk sırasında oldukça popüler bir kayak merkezi olan Uludağ yer alıyor. İstanbul’a yakın olması sebebiyle kolay ulaşımı ve doğasının güzelliği, Uludağ’ı çekici kılıyor. Bursa’ ya hava, kara ya da deniz yoluyla ulaşımınızı sağladıktan sonra otobüs ya da minibüslerle kayak merkezinin olduğu bölgeye varabilirsiniz. Kendi aracınızla da kayak merkezine direkt ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bursa şehrinin 36 kilometre güneyinde yer alan merkezde kayak alanı 1.750-2.543 metre yükseklik arasında konumlanıyor. Kayak için en elverişli zaman Aralık-Mart arasındaki dönem. Yine de gitmeden bölgedeki kar kalınlığını aşağıdaki link üzerinden kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

https://www.mgm.gov.tr/sondurum/kar-kalinliklari.aspx 

Hem kayak hem de snowboard için farklı pistler mevcut. Daha detaylı bilgi için liftler ve pistler haritasının linkini inceleyebilirsiniz:   http://tr.snow-forecast.com/resorts/Uludag/pistemap.

Günlük skipass 100 TL, saatlik ya da 2-3 günlük olarak da alabiliyorsunuz skipass.

turkiyenin en iyi kayak merkezleri
turkiyenin en iyi kayak merkezleri

Uludağ, Türkiye’de oldukça meşhur bir kayak merkezi olduğundan, konaklayabileceğiniz çeşitli tesisler mevcut. 1. ve 2. gelişim bölgesindeki otellerde kayak eğitimleri ve kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz yerler de var. Daha lüks otellerde teleski hatları da mevcut. Kendiniz için en uygun oteli https://tr.hotels.com/ üzerinden seçebilirsiniz. Gecelik otel fiyatları 300-850 TL arası değişiyor, Türkiye’ deki kayak merkezleri arasında en pahalı konaklama sanıyoruz Uludağ’ da.

Uludağ’ ın gece hayatı canlı ve hareketlidir. DJ performansları, canlı müzik kış festivalleri gibi farklı alternatifler sunmaktadır. Her sene üniversite ara dönemlerinde, Türkiye’nin En Büyük Gençlik Festivali olan Whitefest Uludağ’ da düzenleniyor. 24 şehir, 90 üniversite, 164 kampüs’ te 15.000 ‘den fazla üniversite öğrencisi ve 400 aktif satış temsilcisi ile üniversite gençliğini bir araya getiriyor 120 Saat boyunca sınırsız eğlence imkânı sunuyor.

Bu yıl için program detayları http://www.whitefest.com/ ‘ da. Ayrıca, aydınlatılan parkurlarda profesyonel kayak hocaları eşliğinde yarışlar da düzenlenmektedir. Sıcak şarap ve sucuk ekmek eşliğinde bu gece yarışlarını izlemek çok keyifli olur, denk gelirseniz izlemenizi tavsiye ederiz.

Bonus: Bursa’ ya kadar gitmişken bir klişe olarak iskender ve kestane şekeri yemenizi tavsiye ederiz. İskender için Uludağ Kebapçısı, kestane şekeri için de Kardelen ve Kafkas en iyilerden

Palandöken – Erzurum

palandoken - turkiyedeki en iyi kayak merkezleri
palandoken – turkiyedeki en iyi kayak merkezleri

Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinde en üst sıralarda yer alan Palandöken’ de kayak zamanı Kasım’dan Mayıs’a kadar tam altı ay sürüyor. Normal kış şartlarında iki ya da üç metre kar kalınlığı var. İkliminden dolayı da bu süre boyunca, kar kalitesi ‘toz kar’ özelliğini koruyor.

Palandöken’ e ulaşım oldukça rahat, Erzurum havaalanına oldukça yakın kayak merkezi. Havaalanından direkt taksiye binebilirsiniz en fazla 20 dakika sürüyor, fiyat için önceden pazarlık edebilirsiniz.

Konaklama için de oldukça fazla alternatif var, bütçenize uygun olanı yukarıda paylaştığımız link üzerinden bulabilirsiniz. Teleski hattı olan oteller var, otelden çıkınca direkt piste çıkmayı sağlıyor, büyük rahatlık. Fiyatlar da Uludağ ya da diğer popüler kayak merkezlerine göre çok uygun, ortalama gecelik oda fiyatı 200 -500 TL arası. Ekipmanlarınızı kiralamak konusu da aynı şekilde çok makul fiyatlara istediğiniz ekipmanı kiralayabilirsiniz.

Palandöken Kayak Merkezi’nin 3125 metrelik pisti, Türkiye’nin en yüksek rakımlı pisti. Ayrıca 3125 metreden 2100 metre rakıma, hiç durmadan kayarak inmek mümkün. 27 No’lu pist, sekiz kilometreye varan uzunluğuyla, Türkiye’nin en uzun pistlerinden. Pistler ve liftlerle ilgili güncel bilgiler için;

http://www.skiciyiz.biz/palandoken-pist-haritasi-ve-bilgileri-136.html . Günlük skipass ücreti 50 TL, Türkiye’ deki kayak merkezleri arasında en uygun fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz.

Bonus: Kayak sonrası, şehir merkezine gidip,  Erzurum şehrini gezmenizi de mutlaka tavsiye ederiz.  Yakutiye Medresesi, Lala Mustafa Paşa Cami, Rüstem Paşa Kervansaray görülmesi gereken yerler arasında. Erzurum’ un meşhur taşı olan oltu taşıyla  yapılmış çok özel hediyeliklerden almayı unutmayın.

Yemek olarak önerimiz Cağ Kebabı ve üzerine kadayıf dolması tabi ki. Gel gör Cağ Kebabı ve Muammer Usta Kadayıf en meşhurlardan. Erzurum’ da içki içip aynı zamanda yemek yiyebileceğiniz tek restoran var, Güzelyurt restoran, yemekler lezzetli, ortam keyifli. Son olarak zamanınız varsa Tortum Şelalesini mutlaka görün.

Erciyes – Kayseri

Turkiye kayak merkezleri
Turkiye kayak merkezleri

Kayseri ilinin 25 kilometre güneyinde bulunan, Erciyes Dağı her mevsim kalıcı kar ile kaplı bir bölge olmasıyla biliniyor. Erciyes, Türkiye’deki gelişen kayak merkezlerinden biridir. 

Kayak için en uygun zaman ise Kasım – Nisan ayları arasında. Bu tarihlerde kar kalınlığı yaklaşık 2 metreyi bulmaktadır. 5 aylık bu uzun sürede dünyanın dört bir yanından profesyonel ve amatör; kayak ya da snowboard sporuyla ilgilenenler tarafından ziyaret edilmektedir. Pistlerin güncel durumu ve kar kalınlığı ile ilgili güncel bilgiler için aşağıdaki linke göz atmanızı öneririz.

http://www.erciyeskayakmerkezi.com/kayak-haritasi-ski-map

Günlük skipass ücreti  70 TL, Türkiye’ deki kayak merkezleri arasında ortalama bir fiyat olduğu düşüncesindeyiz.

Erciyes, Kayseri Havalimanına 27 km uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından direkt olarak taksiyle ya da şehir merkezinden minibüslerle kayak merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.  Taksi ücreti için önceden fiyat konusunda anlaşabilirsiniz.  Alternatif bir ulaşım yolu olarak  Kayseri’ ye trenle gitmenizi de öneririz.

Konaklama konusunda çeşitli alternatifler var, fiyatlar gecelik 150-350 TL arası değişiyor. Bütçenize uygun olanı seçebilirseniz, pistlere yakın olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bölgedeki otellerden ekipmanlarını kiralayabilirsiniz, otelin içinde yoksa bile ilgili yerlere yönlendirebilirler.

Bonus: Kayseri’ de vaktiniz olursa, Selçuklu Müze’ si ve Kayseri Kale’ si görülmesi gereken yerler arasında. Yeme- içme konusunda fiyatların çok uygun olduğunu belirtmek isteriz ve gitmişken Kayseri mantısı ve sucuk ekmek yiyiniz.

Sarıkamış – Kars

turkiyedeki en iyi kayak merkezleri - sarikamis
turkiyedeki en iyi kayak merkezleri – sarikamis

Sarıkamış Kayak Merkezi kar kalitesi açısından Türkiye’ deki kayak merkezleri arasında oldukça önemli bir yere sahip. Sarıkamış sakatlık oranın en düşük olduğu kayak merkezi çünkü yağan kar hava kuru olduğundan buzlanmıyor ve kristal halini koruyor. Kasım – Nisan arası kayak için elverişli.12 kilometreyi bulan sarıçamlarla kaplı 5 etaplı pistin güzelliği gerçekten çok etkileyici. Günlük skipass ücreti oldukça uygun 45 TL.

Ulaşım konusunda farklı alternatifler mevcut, Kars havalimanından Sarıkamış 56 km, otobüs, taksi ya da önceden ayarladığınız tur araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Vaktiniz varsa Ankara’ dan Doğu Ekspresi’yle Kars’ a seyahat etmenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Yaklaşık 24 sürüyor ama çok farklı bir deneyim olacaktır.

Konaklama konusunda farklı her bütçeye uygun seçenekler var. Kayak merkezindeki otellerin daha konforlu olduğunu fakat daha pahalı olduğunu belirtmek isteriz. Oda fiyatları gecelik 150-400 TL arası değişiyor. Aynı zamanda ekipmanlarınızı da kayak merkezindeki otellerden kiralayabilirisiniz.

Bonus: Kars mutfağının lezzetlerini tadabilmeniz için Sarıkamış Kültür Evi’ ne uğramanızı öneririz. Kars’ ta görülmesi gereken çok yer var. Ani Antik Kenti, Katerina Köşkü, Çıldır Gölü mutlaka görülmesi gerekenler arasında.

Kartalkaya – Bolu

kartalkaya - turkiyenin en iyi kayak merkezleri
kartalkaya – turkiyenin en iyi kayak merkezleri

Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya, Bolu ilinin güneydoğusunda, Köroğlu dağları üzerinde yer almaktadır. 3 metreye kadar kar görülen kayak merkezinde Aralık- Mart ayları arası kayak yapılabilmektedir. Pistler ve liftlerle ilgili bilgilere http://tr.snowforecast.com/resorts/Kartalkaya/pistemap linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ankara – İstanbul otoyoluna sadece 28 km uzaklıkta olan Kartalkaya’ ya ulaşım oldukça kolay. Bu sebeple özellikle İstanbul ve Ankara’ da yaşayanlar tarafından sık tercih ediliyor. Karayoluyla kendi aracınızla ulaşımınızı sağlayabilir ya da kayak merkezine düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Bilinen birçok tur şirketinin kayak merkezine düzenlediği turlar oluyor, bütçenize ve vaktinize uygun olanı belirleyebilirsiniz.

Konaklama konusunda yine her bütçeye uygun otel mevcut. Çok lüks oteller de var, çok uygun fiyata konaklayabileceğiniz de. Fiyatlar 150-800 arası değişiyor.

http://www.kartalkayaotel.com.tr/. Tekrar hatırlatmak isteriz ki otelin pistlere yakın olması avantajlı bir durum oluyor. Tercihinizi yaparken konuma mutlaka bakınız.

Bonus: Kartalkaya gece hayatı Uludağ gibi hareketli canlı. Canlı müzik, bar, club ve festivaller gibi farklı seçenekler sunuyor. 2018 yılı için açıklanan bir festival henüz yok, çok kısa zamanda haberi gelir, takipte kalın.  Unutmadan, Bolu’ nun meşhur çikolatası Bolçi’ yi tatmayı unutmayın ve mutlaka mangalda pişen sucuktan yiyin dönmeden.

Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerini , pistlerini toparlamaya çalıştık. Liste daha 10′ a kadar uzayabilir ancak az ve öz tutmak istedik. Keyifli bir kış tatili olsun