Türkiye'de Kripto Para Sektörüne Yeni Düzenleme Adımları Atılıyor
Türkiye, kripto para alanında önemli düzenlemelere imza atarak, bu sektöre yönelik yasal alt yapısını güçlendirmeye süratle devam ediyor. Üç yeni yönetmelik, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanarak kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik çeşitli yükümlülükler ve düzenlemeler geliyor. Bu adımlar, Türkiye’nin kripto varlık sektöründe daha şeffaf ve kontrollü bir yapı oluşturma çabasının bir parçası olma yolunda kullanıcılar için öne çıkmakta.
Yeni Yükümlülükler ve Düzenlemeler
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelikler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına önemli yükümlülükler getirdi. İlk yönetmelik değişikliği, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı Elektronik Tebligat Sistemi üzerine odaklanmakta. 30 Mart 2015 tarihli ve 29311 sayılı yönetmeliğin birinci fıkrasına, "ödeme ve elektronik para kuruluşları" ifadesinden sonra "kripto varlık hizmet sağlayıcılar" eklendi. Ayrıca, geçici 3. madde ile, Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesindeki kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, faaliyetlerini duyurdukları tarihten itibaren bir ay içerisinde başvuru yapmaları zorunlu hale getirildi.
Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi
Bu yönetmelik değişikliği, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının suç gelirlerinin aklanması ve terör finansmanının önlenmesi hakkında daha fazla sorumluluk almasını amaçlamakta. Yeni eklemeler ve düzenlemeler sayesinde ise kimlik tespiti gerektiren işlemler için belirli önlemler alınması zorunluluğu getirildi. Ayrıca, kripto transferlerinde gönderici ve alıcı bilgileri izleme yükümlülüğü de bu kapsamda. Yönetmeliğin çeşitli maddeleri, belirli tarihlerde yürürlüğe girecek olup, Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülecek.
Kripto Hizmet Sağlayıcıları İçin Önemli Detaylar
Uzaktan Kimlik Tespiti Yasağı: 2021 yılında yayımlanan genel tebliğde yapılan değişiklikler, gizlilik tabanlı kripto varlıkların alım satımına aracılık eden hizmet sağlayıcıların uzaktan kimlik tespiti yapmalarını yasaklıyor. Yapılan işlemlerde müşteri kimliklerinin doğrulanması zorunluluk haline getirildi.
Kimlik Doğrulama Gereklilikleri: Uzaktan kimlik tespiti işlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik paylaşım sistemi veri tabanı kullanılarak yapılacak. İşlemlerin kısa sürede uyumlu bir banka veya kredi kartı hesabı üzerinden yapılması gerekecek.
Bu yeni düzenlemeler, Türkiye'de kripto para piyasasının daha sağlam temellere oturmasını sağlayacak ve uluslararası standartlara uyumunu artıracaktır.