Yeni Başlayanlar için 5 Kripto Para Borsası Tavsiyesi



Yeni Başlayanlar için 5 Kripto Para Borsası Tavsiyesi

Yeni Başlayanlar için 5 Kripto Para Borsası Tavsiyesi

Bugün dijital para piyasasının en değerli, en önemli ve olmazsa olmaz araçlarından biri hakkında konuşacağız: borsalar.
Son iki yılda, dijital para piyasası yepyeni borsalarla dolup taştı. Dijital para borsaları, Amerika Birleşik Devletleri’nden Çin’e kadar dünyanın hemen her yerinden ortaya çıkmaya devam ediyor. Hiç kuşkusuz bunun nedenini de yatırımcılardan artarak gelen büyük talepler oluşturuyor. Aslına bakarsanız, borsaların artışı bir anlamda iyi. Zira borsalar arasındaki rekabet ortamı çıtayı yükseltiyor ve yatırımcılara daha fazla seçenek sunuyor. Aynı zamanda fazla sayıda alternatifin olması en uygun borsayı seçme konusunda kafa karışıklığına da neden olabiliyor. İşte bu yüzden bu yazıyı hazırladık. Ülkemizde faaliyet gösterenler de dâhil olmak üzere dünya genelindeki önemli dijital para borsalarını incelemeye aldık. İncelememizde itibar, güvenlik, para yatırma-çekme ve operasyon alanları dâhil olmak üzere yatırımcılar için mutlak bir gereklilik olduğunu düşündüğümüz birçok faktöre baktık.
Bu inceleme sayesinde, ihtiyaçlarınıza yönelik en uygun kripto para borsasını bulabileceğinizi düşünüyoruz.

Bitstamp

Merkezi Lüksemburg’da bulunan dijital para birimi borsası Bitstamp, oldukça uzun bir piyasa geçmişine sahip. İlk kez 2011 yılında faaliyetlerine başlayan borsa, yatırımcıların USD, EUR, Bitcoin, Litecoin, Ripple veya Bitcoin Cash şeklinde para yatırma ya da çekme işlemlerine izin veriyor. Para Transfer Seçenekleri: Bitstamp uluslararası para transferlerini destekliyor. Bununla birlikte, platformun Masterpayment ile yaptığı iş birliği sayesinde birçok ülkeden (Türkiye dâhil) banka kartı veya kredi kartı kullanılarak yatırımcıların hesaplarına para yatırması mümkün oluyor. Güvenlik: Bitstamp borasasında iki faktörlü kimlik doğrulaması mevcut. Komisyonlar: Bitstamp’in ücretleri işlem hacminize göre biraz kafa karıştırıcı ve farklı olabiliyor. Ancak yüksek hacimli işlem yapmadığınız sürece, satın alma başına %0,25’e kadar komisyon ödemeniz gerekiyor. Ülke Desteği: Bitstamp öncelikli olarak Avrupa ülkelerine hizmet vermekle birlikte geçtiğimiz yıl kapılarını Masterpayment ile yaptığı iş birliği sayesinde onlarca ülkeye açtı. Platformun Zorluk Seviyesi: Orta. Bir yandan, Bitstamp yatırımcılara stop emirleri gibi emir defteri de dâhil olmak üzere harika olanaklar sunuyor. Ama kabul etmek gerekir ki bunlar, bazı yeni başlayanların pek de uğraşmak istemeyeceği türden özellikler. Sonuç: Bitstamp, yüksek hacimli alım satım yapmak ve emirleri kullanmak isteyen yatırımcılar için müthiş bir borsa. Tabii sadece Bitcoin gibi belli başlı birkaç kripto paraya yatırım yapmayı düşünüyorsanız, sizin için en iyi seçenek olmayacaktır.

BTCTurk

Temmuz 2013’te hizmet vermeye başlayan ve Türk lirası ile işlem yapan dijital para birimi borsası BTCTurk, Türkiye’de yerleşik olarak faaliyet gösteriyor. Borsa Türk lirası ve desteklediği dijital para birimleri cinsinden para yatırma ve çekme olanağı sunuyor. Para Transfer Seçenekleri: Türkiye’den Türk lirası cinsinden banka havalesi ve EFT yolu kullanılarak komisyonsuz para yatırmak ve 3,55 TRY işlem ücretiyle para çekmek mümkün. Komisyonlar: BTCTurk’te işlem hacminize göre değişen komisyon aralıkları bulunuyor. Yüksek hacimli işlem yapmadığınız sürece, satın alma başına %0,20’e kadar komisyon ödeyebilirsiniz. Güvenlik: BTCTurk exchange’de iki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanabilirsiniz. Ülke Desteği: Türkiye. Platform Zorluk Seviyesi: Yeni başlayanlar için ideal ve hatta dijital para dünyasında ustalaşmak için oldukça iyi bir tercih. Sonuç: BTCTurk yatırımcılara Bitcoin, Ether ve Ripple olmak üzere üç dijital para birimi sunuyor. Bununla birlikte, Türkçe dil desteği ve platformun kolay kullanımının yeni başlayanlar için ideal seçeneklerden biri olduğunu düşünüyoruz.

Kraken

Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik olan, Avrupa Birliği, Japonya ve Türkiye de dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanına hizmet veren Kraken, 2013 yılının eylül ayında faaliyetlerine başladı. Kraken şu anda euro para birimi hacmi bakımından dünyanın en büyük Bitcoin borsası konumunda bulunuyor. Para Transfer Seçenekleri: Amerika Birleşik Devletleri’nde yerel havale ve ABD dışı ülkelerde (mesela, Türkiye’den) uluslararası havale yoluyla (SWIFT) USD, EUR, JPY cinsinden Kraken’e para yatırabilir, para çekebilirsiniz. Güvenlik: Kraken hesabınızı güvenceye almak için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanılabilir. Komisyonlar: Birçok borsada olduğu gibi, Kraken’in işlem komisyonları kullanıcının işlem hacmine göre değişiyor. Ülke Desteği: Kraken, Türkiye de dâhil olmak üzere dünyanın her yerinde hizmet vermektedir. Platformun Zorluk Seviyesi: İleri Seviye. Sonuç: Kraken yatırımcılara Bitcoin’den Dash’e ve Ripple’a kadar çok çeşitli dijital para birimlerini sunarken, platformunun kullanım seviyesi göz önüne alındığında yeni başlayanlar için en iyisi olmayabilir. Ama zorlu bir platform size sorun oluşturmayacaksa, Kraken iyi bir tercih olacaktır.

Paribu

Türk lirası hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük Bitcoin borsası olan Paribu şubat 2017’de faaliyetlerine başladı. Türkiye’de yerleşik olarak hizmet veren platform herkesin kolayca kullanabileceği basit bir arayüze sahip. Para Transfer Seçenekleri: Paribu’da Türk lirası cinsinden banka havalesi ve EFT aracılığıyla para yatırma ve çekme işlemleri gerçekleştiriliyor. Komisyonlar: Diğer borsalarda olduğu gibi, Paribu’da da işlem hacminize göre komisyon uygulanıyor. İşlemleriniz yüksek hacimli olmadığı sürece, satın alma başına %0,30’a kadar komisyon ödemeniz gerekir. Güvenlik: Paribu’da iki faktörlü kimlik doğrulaması mevcut ve kullanılabilir. Ülke Desteği: Türkiye. Platformun Zorluk Seviyesi: Başlangıç. Yeni başlayanlar da dâhil olmak üzere herkes için kolay ve anlaşılabilir bir arayüze sahip. Sonuç: Paribu şu anda yalnızca Bitcoin’i destekliyor. Amacınız sadece Bitcoin’e yatırım yapmaksa, kolay ve anlaşılabilir bir arayüze sahip olan Paribu sizin için ideal bir tercih olacaktır.

Bitlo

Kasım 2017’de faaliyetlerine başlayan Türkiye merkezli kripto para borsası Bitlo, Türk lirası cinsinden para yatırma ve çekme olanakları sunarak piyasaya yeni adım atan yatırımcılar için bir başka uygun seçenek arasında kendine yer buluyor. Para Transfer Seçenekleri: Bitlo’da Türk lirası cinsinden banka havalesi ve EFT aracılığıyla para yatırmak ve para çekmek mümkün. Komisyonlar: Diğer birçok kripto para borsasında olduğu gibi Bitlo’da da işlem hacminize göre değişiklik gösteren komisyon oranları bulunuyor. Oranlar yatırımcıların işlem hacmine göre %0.35 – %0.25 aralığında bulunuyor. Güvenlik: Borsada iki faktörlü doğrulama kullanmak mümkün. Ülke Desteği: Türkiye. Platformun Zorluk Seviyesi: Bitlo’nun sahip olduğu kullanıcı dostu arayüz, her seviyedeki üyenin alım, satım ve diğer tüm işlemlerini en hızlı ve en kolay şekilde yapabilmesi için ideal. Sonuç: Bitlo’da şu anda yalnızca Bitcoin, Ether ve Ripple işlemlerine olanak sağlanmakta. Platformun kullanımı kolay arayüzü sayesinde yeni başlayanlar için uygun bir tercih olacağı söylenebilir. Bitirirken… Bu incelemede bahsettiğimiz dijital para borsalarına yönelik ortak bir özelliği fark etmiş olabilirsiniz: Hepsi, fiat para kabul ediyor. Bu incelemede yer alan borsalar fiat para kabul etmekle ve sınırlı altcoin çeşitliliği sunmakla birlikte, yeni dijital para yatırımcıları için piyasaya kolay bir giriş imkanı sağlıyor. Daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Fiat para kabul etmeyen, daha geniş altcoin çeşitliliği sunan ve sadece kripto paralar arası işlemlere izin veren Binance, Bittrex, Poloniex ve Bitfinex incelemelerimizi buradan görebilirsiniz.