Z Kuşağının İş Hayatına Yönelik 3 Beklentisi



Z Kuşağının İş Hayatına Yönelik 3 Beklentisi

Z Kuşağının İş Hayatına Yönelik 3 Beklentisi

1996 ve 2010 yılları arasında doğanlara Z kuşağı deniyor. Bu grubun en yaşlı üyeleri şimdilerde 21. yaşlarına ulaştı ve iş hayatına kitlesel olarak katılımlarına fazla bir zaman kalmadı. Peki, bu nesle dahil gençlerin özellikleri neler ve iş hayatında neler arıyorlar?
2012 senesinde Türkiye faaliyetlerini durduran kariyer sitesi Monster‘ın küresel çaptaki yeni bir araştırmasına göre, Z kuşağının karakteristik özellikleri ortaya çıkarıldı. Araştırmada çeşitli ülkelerden ve nesillerden pek çok katılımcı yer aldı. Araştırma sonucunda ulaşılan Z kuşağının iş hayatıyla ilgili beklentileri şu şekilde belirlendi:

1. Gerçekçi yan faydalar arıyorlar

Firmaların çalışanlarına sundukları ücretsiz atıştırmalıklar ve masa tenisi masaları ilgi çekici olabilir, ancak ankete göre Z neslinin peşinde olduğu şeylerin bu gibi yan avantajlar olduğu söylenemez. Bu gruba dahil gençlerin ilk işleri için ilk üç “olmazsa olmazı” sağlık sigortası, rekabetçi bir maaş ve saygı duydukları bir patron olarak öne çıkıyor. Monster ekibinin direktörü Seth Matheson “Raporda gördüğümüz ortak tema, Z jenerasyonunun sağlık sigortası gibi daha ‘geleneksel’ avantajlardan ve potansiyel müdürleriyle iki yönlü kaliteli bir ilişki üzerine yaptığı vurgu” diyor.
Bu kuşak, herhangi bir işi iyi bir maaşla güvence altına almak için, önceki nesillerle karşılaştırıldığında yer değiştirmeye ve gece veya hafta sonlarında çalışmaya da daha istekli görünüyor.

2. İşlerinde anlam arıyorlar

Z kuşağı için iş, 9 – 5 mesai saatlerinden ibaret bir kavram değil. Bu kuşağa dahil anket katılımcılarının yaklaşık olarak yüzde 75’i işlerinin eve ekmek getirmekten daha büyük bir anlamı olması gerektiğini düşünüyor.

3. Girişimciliğe ilgililer

Z jenerayonu motivasyonu yüksek bir nesil. Anketten, bu gençlerin yüzde 76’sının kendi yollarını şekillendirmek için kendilerini kariyerlerinin belirleyicisi olarak gördüğü sonucuna ulaşılıyor.
Z kuşağından ankete katılanların yaklaşık olarak yarısı kendi işletmelerine sahip olmak isterken, bu oran diğer nesillerde ortalama olarak yüzde 32’de kalıyor.